Balatonudvari Szent Márton Fesztivál szakmai beszámoló

A fesztivál a pályázatban megjelölt időpontban 2016. július 22-24-ig, csökkentett műszaki tartalommal valósult meg Balatonudvariban az alábbiak szerint:

 1. Előadás Szt.Mártonróldr. Sághy Marianne előadó közreműködésével
  2016.
  július 22. 18.00 Kultúrház
  dr. Sághy Marianne a történelemtudomány kandidátusa, egyetemi docens, a MTA köztestületi tagja. Igaz-e a Szent Márton legenda?– nyitó előadás
  Résztvevők száma: 30 fő

  A rendezvény elérte célját, az ismeretterjesztő előadás Szent Mártonról 30 fő érdeklődése mellett zajlott, hozzájárult a Szent Márton kultusz erősítéséhez.

 1. Bemutatkozik a Waldorf Egyesület
  2016.
  július 23. 10.00-14.00 StrandKuckó
  Előadás a gyerekek közreműködésével Szent Mártonról

  A Veszprémi Waldorf Egyesület az iskola és a gimnázium működtetése mellett nagy hangsúlyt fektet a Waldorf-pedagógia népszerűsítése, amelyet különböző civil rendezvények keretében valósít meg. Gyerekek, szülők kézműves foglalkozások keretében mutatják be a Waldorf Iskola tevékenységét. Csak természetes alapanyagokkal dolgoznak. Nemezelés, természetes, tiszta gyapjú felhasználása- Szent Márton lúdjainak elkészítése; Falovacska készítése faágakból fúrással, ragasztással- Szent Márton lovának megjelenítése; Levegőn száradó só-liszt gyurma tárgyak készítése; A waldorf pedagógia fontosnak tartja az ókeresztény hagyományok – kultuszok megünneplését, így a középkor legnépszerűbb szentjének, Szent Márton alázatos életútját is megélve ünnepli meg. Az érdeklődők előadást láthattak a gyerekek közreműködésével Szent Mártonról.
  Résztvevők száma: 100 fő

  A programot nagyszámú érdeklődő kereste fel, elsősorban családosok és gyerekek, népi hagyományok, kézműves tevékenységek iránt érdeklődők. A lebonyolításban részt vettek fiatalok és gyerekek, így a különböző korosztályok közötti együttműködést erősítette.

 

 1. Helytörténeti túra – a településen
  2016. július 23. 10.00 Kulturház
  Alkalmanként más­más túrát tervezve végigjártuk Balatonudvari jelentős épített örökségeit, kulturális értékeit. A lebonyolításba helyi lakosokat és fiatalokat vontunk be. Megismerhettük a hely történeteit, falusi legendáit, az utcák a templomok és a temetőben álló híres szív alakú sírkövekhez kapcsolódó legendát, a szőlők és a pincék históriáit.
  Résztvevő: 20 fő

  A program lebonyolításában helyi és helyi kötődésű különböző korosztályú emberek vettek részt. A rendezvény hozzájárult a helyi identitás növeléséhez és település marketing szempontjából pozitív hatású volt.

 1. Gyermekelőadás
  2016.
  július 23. 15.00 Strandkuckó
  Meseelőadás gyerekeknek „Az igazság kútja” címmel.
  Résztvevő: 80 fő

  A programot nagyszámú érdeklődő kereste fel, elsősorban családosok és gyerekek. A népmesei összeállítás hozzájárult a minőségi kultura közvetítéséhez.

 1. Szent Márton lábnyomának elhelyezése, csatlakozás a Via Santa Martini úthoz
  2016. július 23. 17.00 óra Templom-kert
  Balatonudvari ünnepélyes csatlakozása a gyalogosan is járható zarándokútvonalhoz. A Szent Márton európai kulturális útvonal 2005-ben jött létre. Az útvonalat az Európa tanács „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá nyilvánította”. A Szent Márton-út két csomópont köré szerveződik. Az egyik csomópont Szombathely, az ókori Savaria, ahol Márton megszületett, másik Tours városa Franciaországban, ahol Mártont püspökké választották, ahol ma a sírja található. A két várost összekötő fő útvonalnak vannak leágazásai. Cél, hogy a kapcsolódó települések, régiók közötti spirituális, kulturális, turisztikai kapcsolatok erősödjenek.
  Résztvevő: 80 fő

  A Via Santa Martini zarándokúthoz történő csatlakozással Balatonudvari egy európai együttműködés tagja lett, mely a jövőben lehetőséget teremt a csatlakozó településekkel történő kapcsolatok kiépítésére.

 1. “Nemezvarázs” kiállítás megnyitó
  2016.
  július 23. 18.00 Kulturház
  Képzőművészeti kiállítás nemezből készült dísztárgyakból és szakrális jellegű nemez képekből.
  Résztvevő: 25 fő

  A kiállítást nagyszámú érdeklődő kereste fel, elsősorban a népi hagyományok, kézműves tevékenységek és szakrális művészetek iránt érdeklődők. Hozzájárult a népi hagyományok szélesebb körben történő megismertetéséhez.

 1. Boka és a Klikk koncert
  2016. július 23.20.30 Strandszínpad
  Élőzenei könnyűzenei koncert , tánctanítással.
  Résztvevő: 200 fő

  Könnyűzenei koncert, tánctanítással. Zenei és tánckultúra népszerűsítését szolgálta.

 1. Fáklyás Helytörténeti túra – a településen
  2016. július 23. 22.30 Kulturháztól való indulással
  Különleges hangulatú, éjszakai, fáklyás túra. A lebonyolításba helyi lakosokat és fiatalokat vontunk be. A résztvevők megismerhették a szív alakú sírkövekhez kapcsolódó legendát helyi fiatalok tolmácsolásában a romantikusan megvilágított műemlék temetőben.
  Résztvevő: 70fő

  A program lebonyolításában helyi és helyi kötődésű fiatalok vettek részt. A rendezvény hozzájárult a helyi identitás növeléséhez és település marketing szempontjából pozitív hatású volt. A különböző korosztályok és a civilek közötti együttműködést erősítette. Polgárőrség közreműködésével zajlott.

 1. Életfa Egyesület Kézműves játszóháza és kiállítása
  2016. július 24. 10.30-14.30 Strandkuckó
  Életfa Kézműves Galéria és Látványműhely tagjai munkáiból kiállítás és hagyományos kézműves tevékenységekből foglalkozások /csuhé, gyöngyfűzés, bőrözés, nemezelés, fazekas/
  Résztvevő: 80 fő

  A programot nagyszámú érdeklődő kereste fel, elsősorban családosok és gyerekek, népi hagyományok, kézműves tevékenységek iránt érdeklődők. A lebonyolításban részt vettek fiatalok és gyerekek, így a különböző korosztályok közötti együttműködést erősítette.

 1. Szt. Márton zarándoklat, szabadtéri szentmise
  2016. július 24. 11.30 Templomkert
  Különleges élőzenei kísérettel hangszerelt ünnepi szabadtéri szent mise Szent Márton tiszteletére, zarándokok, egyházi méltóságok és érdeklődők közreműködésével. Az ünnepi alkalomra elhozták Balatonudvariba a szombathelyi, pannonhalmi és burgerlandi ereklyéket.
  Résztvevő: 400 fő

  Vallási értékek közvetítését szolgálta. Hozzájárult a településen élő katolikusok identitásának növeléséhez és településmarketing szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

 1. Népzenei koncert és néptánc csoportok műsora
  2016. július 24. 15.30 templomkert
  A Tallabille zenekar élő népzenei koncertje, hangszerbemutatója. Navratil Andrea népdalénekes daltanítása.  Tapolcai Kinizsi Táncegyüttes és a Csillagszemű Néptánc Csoportok műsora
  Résztvevők: 80 fő

  Népzenei és néptánc programok a minőségi kulturális kínálatot bővítették és népszerűsítették.

 1. Écsi Gyöngyi felvidéki mesemondó
  2016. július 24. 17.00 Strandkuckó
  Bábjátékos, népdalénekes felvidéki mesemondó élő népzenével kísért „Az élet vize” című interaktív előadása
  Résztvevők: 80 fő

  A programot nagyszámú érdeklődő kereste fel, elsősorban családosok és gyerekek. A népmesei összeállítás hozzájárult a minőségi kultura közvetítéséhez.

 1. Budapest Bár Zenekar koncertje
  2016. július 24. 21.00 Strandszínpad
  A Budapest Bár az utóbbi évek egyik legeredetibb és legérdekesebb zenei vállalkozásába fogott, amikor 2007-ben Farkas Róbert zenekara köré gyűjtötte a magyar rockzene kultikus alakjait. Az eredetileg egyetlen lemezre összeállt alkalmi csapat azóta is sikerrel koncertezik színházakban, fesztiválokon és rendezvényeken egyaránt. Filmslágereket, kuplékat, táncdalokat és egyéb híres dalokat dolgoznak fel mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében, újrahangolva sokak által ismert dallamokat, vagy akár rég elfeledett kincsekre bukkanva.
  A koncert belépős rendezvény volt, mely csökkentette a fesztivál költségeit.
  Résztvevő:435 fő

  A program sikeres volt, hozzájárult a fesztivál költségeinek csökkentéséhez és a minőségi zenei kultúra közvetítéséhez.

A Fesztivál értékelése:

A Balatonudvari Szent Márton Fesztivál hozzájárult a településhez köthető arculat kialakításához, lehetőséget nyújtott a helyi egyediség bemutatására, olyan közösségi eseményt teremtett, amely egyszerre szolgálta a helyi identitás erősítését és a turisták számára minőségi kulturális sokszínűséget biztosított. Összesen 13 rendezvény valósult meg: egyházi (2), előadás (1), kézműves (2), gyerekelőadás (2), helytörténeti túra (2), néptánc –és népzenei program (1), kiállítás (1), élőzenei koncert (2).

A Fesztivál céljai megvalósultak.  Az egyházi, művészeti és kulturális értékek közvetítését szolgálta, a minőségi kulturális kínálat helyszíneit és alkalmait bővítette a térségben, erősítette a Szent Márton kultuszt. Az egyházi, civil és önkormányzati együttműködéseket javította a lebonyolításban résztvevő partnerek között. Pozitívan befolyásolta a település marketinget. Hozzájárult a helyi és az év jelentős részét Balatonudvariban töltő, nyaralóval rendelkezők helyi identitásának erősítéséhez. Csökkentette a kulturális esélykülönbségeket és új együttműködési lehetőségeket teremtett.

Balatonudvari Község Önkormányzata által üzemeltetett strandokon nőtt a látogatószám, a kiskereskedelmi és szolgáltatások bevételei növekedtek. Egy belépődíjas zenés rendezvény került megszervezésre – Budapest Bár koncert, melynek jegybevétele 954.500 Ft a Fesztivál költségeinek csökkentéséhez járultak hozzá.

A Fesztivál kiadásai az alábbiak voltak: előadóművészek és együttesek fellépésének tiszteletdíjai, szakmai közreműködők tiszteletdíja, szerzői jogdíj, hang-és fénytechnika, színpadtechnika szolgáltatások, nyomda és reklám, mobil WC-k bérlése.

A Fesztivál beharangozója és programja megtalálható volt a www.balatonudvari.hu oldalon, az Udvari Krónikás időszakosan megjelenő közéleti lapban, amely 1200 példányszámban jelent meg és a térségben 9000 példányszámban megjelenő AKALIINFÓ 2016 Közérdekű információs kiadványban. A Fesztivált élő televíziós műsorban népszerűsítettük a Duna Televízió Balatoni nyár című adásában együttműködő partnerünkkel a Tihanyi Bencés Apátság képviselőjével. A Part FM rádió beharangozó riportban adott hírt a Fesztiválról, a Veszprémi Napló programajánlójában szerepeltek a rendezvényeink. Balatonudvari Face book oldalán rendszeresen reklámozta a fesztivál programjait. A részletes programot 2000 db szórólappal és 500 db A/3-as plakáttal hirdettük a térség településeinek hirdetőiben és strandjain. A településen áthaladó 71-es számú főközlekedésű úton nagyméretű molinóval reklámoztunk.

Kelt: Balatonudvari, 2016.09.12.

Szabó László

polgármester

Megszakítás