HVI vezetői közlemény – az időközi polgármester választással kapcsolatos szabályokról

12
nov
2020
Kategória: Tájékoztatás

5. számú HVI vezetői közlemény

az időközi polgármester választással kapcsolatos szabályokról

Kivonat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvényből:

„4. § (1) Az Országgyűlés a veszélyhelyzet idejére eső időközi választásokra vonatkozó átmeneti rendelkezésekről szóló 483/2020. (XI. 5.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Rendelet2.) bevezetett rendkívüli intézkedéseket a (2)–(8) bekezdésben meghatározottak szerint tartja fenn.
……………………………………………….
(3) A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. A kiadott ajánlóíveket a törvény hatálybalépését követő tizenöt napon belül le kell adni a választási irodában, amely azokat megsemmisíti. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.
(4) A Rendelet2. alapján elmaradt választás esetében, ha a Rendelet2. hatálybalépése előtti napon a jelöltek, listák bejelentésének határideje már eltelt, és a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 132. § és 133. §-a alapján valamennyi bejelentett jelölt, lista nyilvántartásba vétele vagy nyilvántartásba vételének visszautasítása jogerősen megtörtént, a kitűzött választás Rendelet2. szerinti elmaradását szünetelésnek kell tekinteni azzal, hogy a nyilvántartásba vétel hatálya a veszélyhelyzet megszűnését követően kitűzött választásra is kiterjed, további jelölt és listaállítás nem lehetséges. Ebben az esetben az elmaradt választást legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 45. napra lehet kitűzni.”

Fenti jogszabályi rendelkezés alapján a Balatonudvari időközi polgármester választás új időpontja – a Helyi Választási Bizottság döntése alapján – legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 45. nap lehet.
Az így, új időpontban kitűzött időközi polgármester választáson az a 3 fő polgármester jelölt indulhat, akiket – a korábbiakban – a Helyi Választási Bizottság jogerősen nyilvántartásba vett, új jelölt nyilvántartásba vételére nincs lehetőség. A jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek:

  • 2/2020. HVB határozat – Varga Andrea független jelölt
  • 3/2020. HVB határozat – Puhr Ádám Balázs független jelölt
  • 4/2020. HVB határozat – Sötét György független jelölt

Tihany, 2020. november 11.

Dr. Percze Tünde
Helyi Választási Iroda vezetője

Skip to content