Nemzeti Turisztikai Adatbázis Központ (NTAK) tájékoztató

21
nov
2019
Kategória: Tájékoztatás

SZOBAKIADÓK, SZÁLLÁSSZOLGÁLTATÓK FIGYELMÉBE:

A Nemzeti Turisztikai Adatbázis Központ (NTAK),

avagy az én szálláshelyem is érintett?

 

A 237/2018. Korm. rendelet alapján a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) oldalán kötelezően bevezetik az elektronikus adatszolgáltatást a szálláshely-szolgáltatóknak. A szálláshely szolgáltatók az adatszolgáltatási kötelezettségeiket NTAK kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik. A több mint 8 szobával, 16 férőhellyel rendelkező szálláshelyek olyan szoftverek közül választhatnak, melyek alkalmasak az NTAK részére történő adatszolgáltatás teljesítésére.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tehát egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely azt teszi lehetővé, hogy valós időben legyen látható az országban található összes szálláshely forgalmi, statisztikai adata: az, hogy hány felnőtt, hány gyermek érkezett, honnan jöttek, mennyi időt töltöttek el, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe és mennyit költöttek a belföldi és külföldi vendégek.

A rendszer anonimizált módon, kizárólag statisztikai adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas – semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. Bevezetésének fő célja a turizmus fejlesztése, a szektor digitalizációja, valamint a szolgáltatott adatok kielemzésével hatékony marketingstratégia, kampányok kidolgozása.

A rendszer már működik, hiszen a szállodák 2019. július 1-jétől már adatokat szolgáltatnak az NTAK felé. A következő mérföldkő a panziók regisztrációja volt, melyre szeptember 1. – 30. között volt lehetőség.

A kempingek, üdülőházak, közösségi- és egyéb szálláshelyek 2019. december 1. – december 30. között kötelesek elvégezni a regisztrációt, majd ezt követően napi és havi adatszolgáltatást nyújtani 2020. január 1-jétől a rendszerben.  

 

Mi a teendő?

A regisztráció elektronikusan történik, melyet a szálláshely-szolgáltató személyesen, törvényes képviselője révén vagy a rendelkezési nyilvántartásban meghatározott személy által tehet meg.

A szálláshely regisztráltatja magát a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál, melyhez a következőkre lesz szüksége: ügyfélkapu azonosító és jelszó, a szálláshely-szolgáltató cégnyilvántartásban szereplő adatai, a szálláshely neve, KSH azonosítója, a szálláshely önkormányzat által kiadott nyilvántartási száma, a helyrajzi száma, a cím adatok.

Ezen kívül meg kell adni az év során tervezett nyitva tartási adatokat, Hotelstars vagy Hotelstars szerint nem minősített szálláshely saját besorolási adatait és a kapacitás adatokat: szobák, ágyak, maximális pótágyak, valamint akadálymentesített szobák számát.

Rögzíteni szükséges a vendéglátóhely adatokat, pl. működési engedély számát (amennyiben működtet vendéglátóhelyet) és a szálláshelykezelő szoftver adatait.

A szálláshely aztán a kapott kóddal és a már meglévő, vagy újonnan vásárolt szállodai szoftverrel megkezdi az adatszolgáltatást.

Balatonudvari település adónyilvántartása szerinti szállásszolgáltatók a fenti feladatok ellátásáról írásbeli tájékoztatást kaptak. Kérjük, hogy az abban foglaltak betartása érdekében minden érintett tegye meg határidőben a szükséges lépéseket.

Amennyiben bárki a továbbiakban nem szeretné folytatni a nyilvántartott szálláskiadói tevékenységét, úgy kérjük, hogy az önkormányzati kirendeltség adóügyintézőjénél a tevékenység megszüntetése érdekében a szükséges intézkedéseket szíveskedjen mielőbb megtenni.

 

A regisztrációval és az NTAK működésével kapcsolatban bővebb információ található a https://info.ntak.hu/ oldalon, valamint az +36 1 58 58 588-as ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető.

 

Végezetül felhívjuk az érintettek figyelmét arra is, hogy a www.balatonudvari.hu települési honlapon szálláskiadást hirdető vállalkozók, magánszemélyek valamennyi hirdetési adata év végével törlésre kerül.

Előkészítés alatt áll egy tájékoztató, melyben az adatkezelési szabályok érvényesítése mellett kerülhet majd sor a kizárólag az NTAK rendszerben regisztrált szállásszolgáltatók hirdetéseinek kérelemre történő, újbóli, frissített megjelentetésére a honlapon a jövő évben.