Bemutatkozó településünkről

Kedves Látogató!

Köszöntjük megújult honlapunkon, dinamikusan fejlődő településünkön!
Az elmúlt időszak megtorpanása után, végre minden területen tetten érhető a dinamika, így honlapunk is egy aktívabb, könnyebben frissíthető módozattal készült látogatóink eligazodása, tájékoztatása érdekében.

Településünk a Balaton északi partján, Balatonfüredtől 10 km-re, a Tihanyi-félsziget szomszédságában fekszik. A 383 állandó lakost és több ezer nyaraló vendéget számláló kistelepülésünk tipikusan üdülőfalu. Körülbelül ezer nyaralóépület, számos panzió, üdülő és egy nemzetközi kemping vendégserege talál nálunk igazi balatoni hangulatot, szórakozási és sportolási lehetőségeket.

Településünk hírét szív alakú sírköveink legendája repíti messzire, sokan keresik fel műemlék temetőnket. A múlt emlékei a szép fekvésű, remek akusztikájú fövenyesi kápolna, a katolikus és református templomaink épületei mellett helytörténeti galériánkban érhetők tetten. Borkultúránk múltja mellett jelene is jelentős. Minden évben megrendezzük bor- és borkorcsolya versenyünket, melynek díjazása szezonnyitó nagyrendezvényünk keretein belül borlovagok felvonulásával, esetenként borlovag avatással is párosul.

Lakóink a csendesebb téli időszakban is aktívak, helyi konditermünk, jóga tanfolyamunk, nyugdíjas klubunk kihasználtsága mellett műsorainkat is színesítik részvételükkel. Több mint tíz éve már, hogy minden nőnapra összefognak a helyi férfiak, hogy zenével, tánccal, vidám jelenetekkel, terített asztallal, bállal és természetesen virággal köszöntsék a hölgyeket. A hölgyek is viszonozzák a gesztust, s miközben a szórakoztató produkció összeáll, összetartó közösség verbuválódik.

Mint Balaton-parti település, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a nyári szezonban hozzánk látogató nyaralóvendégek és turisták kellemesen érezzék magukat. A kellemes időtöltéshez a szép és tiszta környezettel is hozzá kívánunk járulni. Folyamatosan rendezetten tartjuk a közterületeket, parkokat. Minden évben folyik a virágosítás a közterületeken. A többéves munkánk elismeréseként 2005. évben elnyertük a Virágos Magyarországért közterület szépítő verseny különdíját és a legkedveltebb Balaton-parti település címet is. 2011-ben a tiszta és virágos Veszprém megyéért megmérettetésen második helyezést értünk el.

Önkormányzatunk kulturális, közművelődési szolgáltatásaival biztosítja a helyi lakosoknak, ill. a nyárra hozzánk látogató turistáknak, átutazóknak, rendezvényeink látogatóinak a közösségi színteret, művelődési lehetőséget. A nagyobb forrásigényű programokat a nyári időszakra tesszük, Udvari Forgatag fesztiválnév alatt szerepeltetve. Minden évben – szezonnyitónk keretében – a marhahúsból készült ételek versenyével kezdünk, majd egész napos programok szólítják meg a környéket, régiónkat, de külföldi visszatérő vendégeinket is. Minden hétvégére kínálunk a nyári szezonban szórakozási lehetőséget, gyermek játszóházakat, sport animációt. A programözön szeptember első hétvégéjéig töretlen, amikor Horgász- és Halászléfőző Versenyünkkel búcsúzunk a nyári szezontól.
Településünk közbiztonságát szolgálja polgárőrségünk, akik öntevékenyen, civil keretek között működnek, télen-nyáron járőrözve a település határain belül és a környező boros pincék, nyaralók között. Ezen kívül természetesen rendezvényeink zavartalanságát is biztosítják.

Aki eddig még nem tette, látogassa meg településünket, nézze meg legendás szív alakú sírköveinket, kapcsolódjon ki nálunk!

Ne feledje, Balatonudvari „szívesen” látja Önt, keresse fel emlékeinket, csendes, nyugodt nyaralóhelyünket!

Szabó László
polgármester

Megszakítás